Ströget

Ströget, eller Strøget som det stavas på danska är en 1,1 km lång gågata i centrala Köpenhamn. Gatan börjar vid Rådhuspladsen utanför centralstationen och går enda ner till Kongens Nytorv som i sin tur ligger i anslutning till Nyhavn.

Gågatan är full av affärer och restauranger och det är inga problem att spendera tid här för den som är shoppingsugen. Många kända varumärkesbutiker som Gucci och Chanel ligger här. Även många kända butikskedjor som H&M och Zara finns längs gatan med. Det finns även en hel del trevliga små danska butiker och souvenirbutiker att ta en titt på.

Ströget betyder gångstråket och är ett namn som använts redan i slutet av 1800-talet för att beskriva den 1,1 km långa sträcka med affärer som går över gatorna Østergade, Vimmelskaftet, Nygade och Frederiksberggade. Ströget är alltså en del av många gator och normalt sätt brukas även diverse sidogator räknas in här.

Ströget blev dock ingen gågata förrän på 1960-talet då biltrafiken i Köpenhamn hade tagit fart på riktigt. Det var kommunalpolitikerna som ville att vissa delar av staden skulle förbli bilfria och då infördes gågatan vilket var Danmarks första gågata och även en av världens första i sitt slag.

Hotell nära Ströget