Rundetårn

Rundetårn eller Runde Taarn som var den gamla stavningen översätts på svenska till ”Runda Tornet”. Det är torn beläget i centrala Köpenhamn som byggdes under 1600-talet och var ett av många av Christian IV arkitektiska byggprojekt.

Tornet byggdes med syfte att vara ett astronomiskt observatorium i en satsning för att Danmark skulle fortsätta ligga i framkant med astronomi efter Tycho Brahes död 1601.

Även om det är ett bra tag sedan astronomerna lämnade tornet så används det än idag av de med hobby för astronomi och många besökare.

I slutändan blev kanske tornet mest känt för sin trappa till toppen och utsikten tornet ger över Köpenhamn. På toppen så hittar du en rund plattform som ligger runt observatoriet och som ger en fantastisk utsikt ut över gamla Köpenhamn.

För att ta sig till toppen måste du vandra den långa spiraltrappa som gjort tornet så känt. I utkanten mot väggen är trappan hela 268,5 meter lång medan den bara är 85 meter lång närmast mitten.

Som en ytterligare turistmagnet har ett glasgolv monterats som gör att du kan se kärnan av tornet medan du befinner dig 25 meter över marken.

Bilder på Rundetårn

Fakta om Rundetårn

Byggstart 1635
Färdig 1642
Inträde 25 DKK för vuxna, 5 DKK för barn
Hemsida rundetaarn.dk

Hotell nära Rundetårn