Nyhavn i Köpenhamn

Nyhavn

Nyhavn är en liten charmig hamn i centrala Köpenhamn som lockar till sig mängder med människor varje dag under sommarhalvåret. Här hittar du flera bra restauranger med härliga uteserveringar i dansk atmosfär och ett besök på kvällen rekommenderas starkt under sommar månaderna.

Hamnen grävdes ursprungligen ut av svenska krigsfångar mellan åren 1671 och 1673 som tagits till fånga från Karl X andra danska krig. Kanalen invigdes senare av Christian V under namnet Nyhavnskanalen men idag heter hamnen endast Nyhavn. Den användes som en alternativ hamn och under lång tid dockade skepp från hela världen till här.

De gamla husen längs kanalen står kvar men har blivit renoverade genom åren och bidrar idag till den speciella atmosfär som Nyhavn bjuder på. Det äldsta huset som står där är nummer 9 och dateras enda tillbaka till 1691, alltså endast ca 20 år efter att hamnen grävdes ut.

Restaurangerna som pryder ena långsidan av hamnen är en perfekt anhalt för lite god mat och en kall dryck under sommarmånaderna. Ännu mer magisk blir atmosfären på kvällen med all belysning.

Från Nyhavn avgår även Köpenhamns sightseeingbåtar så det är ännu en anledning att bege sig till området.

Under juletid tar nytt liv vid i Nyhavn då den återger en fantastisk julkänsla med restauranger och kaféer som erbjuder danska juldelikatesser. Längs med hamnen har istället för uteserveringar det nu växt fram en charmig julmarknad som är väl värd att besöka och bidrar till ökas julstämning.

Bilder från Nyhavn

Fakta om Nyhavn

Byggd 1670-talet
Hemsida www.nyhavn.com

Hotell nära Nyhavn