Amalienborg

Amalienborg

Amalienborg är ett slott i Köpenhamn som är hem åt den danska kungafamiljen. Det består av fyra slottsbyggnader med identisk fasad riktad mot innergården där du i mitten hittar en staty av slottets grundare Kung Frederick V.

De fyra palatsen byggdes upp under 1750 till 1760 av Nicolai Eigtved med stilen rokoko och planerades för drottning Sofia Amalia på 1600-talet, där av även namnet på slottet. Efter att slottet färdigställts så användes det dock till en början som adelspalats och blev ingen kunglig residens förrän 1794 då Christianborgs slott brann ner.

Amalienborg är beläget ner i hamnen och bara några hundra meter norr om Nyhavn och strax öster om Frederiks kyrka. Sedan 1993 listas även Amalienborg på Danmarks lista över världsarv.

Byte av den kungliga vakten

Amalienborg är känt för den kungliga vakten eller Den Kongelige Livgarde som det heter på danska. Bytet av vakten sker klockan 12:00 varje dag där vakterna marscherar från Gothersgade vid Rosenborgs slott till Amalienborg för att avlösa vakterna.

Det finns tre olika typer av vakter och vilken som används bestäms av vem som befinner sig i Amalienborg vid det aktuella tillfället. Även rutten de marscherar varierar mellan detta och även avgångstiden även om det alltid är cirka 11:30.

Kungsvakten är den största varianten och inträffar endast när drottningen bor på slottet. Löjtnantsvakten träder in när någon i den övriga kungafamiljen bor på slottet och båda dessa varianter hålls sällskap av en orkester. Den minsta varianten är slottsvakten som inträffar vid alla andra tillfällen.

Vid speciella tillfällen som när drottningen fyller år den 16 april så bär vakten röd dräkt och flagg.

Bilder på Amalienborg

Fakta om Amalienborg

Byggstart 1750
Färdigt 1760
Residens åt Kungafamiljen sedan 1794
Vaktbyte kl. 12:00
Hemsida kongernessamling.dk

Hotell nära Amalienborg